(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У публікації досліджуються питання сталого й стабільного функціонування та розвитку підприємств. Наголошується на тому, що в умовах кризи та високого рівня соціально-економічної нестабільності якнайкращим методом забезпечення сталого тривалого функціонування й розвитку суб’єкта господарювання стає менеджмент його економічної безпеки. Саме тому метою дослідження визначено узагальнення існуючих та напрацювання нових методико-прикладних рішень щодо управління й застосування технологій гарантування економічної безпеки підприємства. Аргументовано на тому, що економічну безпеку суб’єкта бізнесу слід розглядати як такий стан, за якого одночасно гарантуються: належна фінансово-економічна стійкість господарювання, високий рівень фінансово-господарської ефективності функціонування і розвитку, забезпеченість підприємства необхідними ресурсами й активами, його захищеність від існуючих та потенційних викликів, ризиків і загроз. Визначено напрями, заходи та структурні компоненти механізму забезпечення економічної безпеки підприємств і організацій. Розроблено механізм управління економічною безпекою підприємства. Окреслено методико-прикладні положення формування системи управління економічною безпекою підприємства, в якій вагоме місце відводиться індикаторам аналізування стану економічної безпеки підприємства. Визначено заходи, реалізація яких дозволяє на стабільній основі підтримувати високий рівень економічної життєздатності суб’єкта господарювання. Наукова новизна результатів дослідження полягає в напрацюванні нових управлінських підходів зі зміцнення економічної безпеки підприємств і організацій. Прикладна значимість результатів публікації полягає в уможливленні здійснення заходів, спрямованих на виведення підприємства на траєкторію сталого і безпечного функціонування й розвитку.