(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглянуто еволюцію поняття економічної безпеки підприємства, що пройшло п’ять основних етапів розвитку – від початкового до сучасного, коли забезпечення економічної безпеки стало комплексним і багатофункціональним процесом. Досліджено основні загрози, ризики та ключові події, які вплинули на формування концепції економічної безпеки, зокрема глобалізація, технологічні зміни, економічні кризи та сучасні виклики, як-от пандемія COVID-19 та військові конфлікти. Проаналізовано підходи до визначення економічної безпеки, що пропонуються різними авторами, та виявлено основні акценти: фінансова стабільність, гармонізація інтересів із зовнішнім середовищем, захист ресурсів та здатність адаптуватися до змін. У статті підкреслено, що економічна безпека є комплексною характеристикою фінансово-економічного стану підприємства, яка забезпечує стійкість та захист від загроз внутрішнього та зовнішнього середовища. Окрему увагу приділено принципам управління економічною безпекою, серед яких комплексність, системність, превентивність, адаптивність, економічна доцільність, безперервність та персональна відповідальність. У підсумку запропоновано заходи для вдосконалення управління економічною безпекою підприємств із урахуванням сучасних тенденцій та викликів.