(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті проведено комплексний аналіз основних макроекономічних показників України за період 2015–2023 років в умовах впливу військових дій, економічної нестабільності та зовнішньоекономічних шоків. Розглянуто ключові індикатори економічного розвитку, зокрема динаміку ВВП, рівень інфляції, державного боргу, обсяги зовнішньої торгівлі та інвестиційної активності. Автори акцентують увагу на тенденціях економічного зростання в умовах кризових явищ та процесах посткризового відновлення. Здійснено оцінку впливу внутрішніх і зовнішніх факторів на формування економічної стійкості країни. Особлива увага приділена наслідкам військових дій, які значно трансформували економічну структуру, знизили інвестиційну привабливість і спричинили підвищення навантаження на державний бюджет. Аналізується ефективність заходів економічної політики, спрямованих на стабілізацію макроекономічної ситуації, відновлення промислового потенціалу та залучення іноземних інвестицій. У статті підкреслено важливість адаптації економічної стратегії України до сучасних викликів, зокрема через диверсифікацію економіки, впровадження інноваційних технологій та інтеграцію до глобальних ринків. Визначено основні проблеми, які перешкоджають сталому економічному розвитку, серед яких нестабільність фінансового сектору, значний рівень державного боргу, дефіцит ресурсів для відновлення та підтримання економічної безпеки. Проведений аналіз дозволяє краще зрозуміти особливості макроекономічних процесів в Україні, що є основою для розробки подальших стратегічних напрямів розвитку.