(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглянуто методологію Agile як сучасний підхід до управління проєктами, який базується на принципах адаптивного планування, ітеративного виконання, швидкої адаптації до змін і постійного вдосконалення. Agile широко застосовується у динамічних галузях, таких як IT, але також знаходить своє місце в інших сферах завдяки гнучкості, ефективному використанню ресурсів та мінімізації ризиків. Методологія Agile ґрунтується на Маніфесті Agile Software Development, який підкреслює важливість взаємодії між людьми, створення продуктів, що відповідають потребам клієнтів, і гнучкості процесів. У статті наведено ключові економічні аспекти методології, такі як максимізація цінності для клієнтів, оптимізація використання ресурсів, зменшення ризиків і скорочення витрат на управління. Застосування Agile дозволяє швидко реагувати на зміни, мінімізувати помилки завдяки коротким ітераціям (спринтам) і забезпечувати високу продуктивність команд через крос-функціональну співпрацю. У статті порівнюється Agile із традиційною методологією Waterfall, яка характеризується послідовним виконанням завдань, ретельним плануванням і структурованим підходом. Agile пропонує гнучкий, інкрементний підхід із постійною співпрацею з клієнтами, тоді як Waterfall орієнтується на виконання фіксованих вимог із акцентом на документування та мінімізацію ризиків за рахунок детального планування. Наведено таблиці, що демонструють ключові економічні аспекти Agile та характеристику обох методологій. Результати дослідження показали, що Agile є ефективним інструментом управління проєктами в умовах динамічного ринку, оскільки забезпечує швидке реагування на зміни, оптимальне використання ресурсів і створення продуктів, які відповідають потребам клієнтів. Зокрема, переваги Agile полягають у швидкій поставці результатів, мінімізації витрат і підвищенні гнучкості процесів. У висновках зазначено, що вибір між Agile і Waterfall залежить від специфіки проєкту: Agile підходить для проєктів із високою динамікою змін, тоді як Waterfall доцільний для стабільних і передбачуваних проєктів.