(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
В статті розглянуто визначення поняття «система управління» різними авторами, основні складові системи управління, вивчено підходи до класифікації систем управління та їх види за класифікаційними ознаками. Зроблено висновок, що за окремими класифікаційними ознаками системи управління за різними рівнями, об’єктами, маштабом є підсистемами загальної системи управління підприємством, але інші: за характером взаємодії з навколишнім середовищем, характером управляючої дії можуть бути, або не бути притаманні підсистемам управління. Також у статті було розглянуто структурні елементи системи управління підприємством, а саме: керуючу та керовані підсистеми, цільову, функціональну, науково-методичну та забезпечувальну підсистеми, а також роль та місце інформаційно-аналітичного забезпечення системи управління. Інформаційно-аналітичне забезпечення є складовою забезпечувальної системи, яка в свою чергу складається з таких складових як: методичне, інформаційне, правове, ресурсне та техніко-технологічне забезпечення. Отже інформаційно-аналітичне забезпечення охоплює методичну, інформаційну, правову та техніко-технологічну складову. А оскільки часто інформація розглядається як ресурс, то і ресурсну також. Розглянуто яку роль відіграє інформаційно-аналітичне забезпечення в процесі управління внутрішніми процесами та ступенем впливу зовнішнього середовища. Визначено напрямки перспектив подальших розвідок.