(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Туризм є багатогранним явищем, що охоплює різноманітні види діяльності та має значний вплив на економіку, інтегруючи різні сектори матеріального й нематеріального виробництва. Метою статті є удосконалення класифікації туризму шляхом аналізу взаємозв’язку туризму з галузями економіки (видами економічної діяльності), визначення напрямів їхньої взаємодії та виокремлення основних видів туризму за метою, які формуються на основі цих взаємозв’язків. У статті досліджено підходи науковців до класифікації туризму за різними критеріями, що дозволило об’єднати їх у групи, такі як соціально-економічні та правові критерії; організація туристичної подорожі та спосіб надання туристичних послуг; логістика, інфраструктура та географічні критерії та часові критерії. Наведено розподіл видів економічної діяльності на матеріальне та нематеріальне виробництво. Обґрунтовано, що відсутність окремої секції для позначення туризму свідчить про те, що туризм є міжгалузевою сферою, яка охоплює послуги транспорту, розваги, відпочинок, культуру, тимчасове розміщування, організацію харчування тощо. Наведено секції Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД-2010 / NACE Rev.2), які найповніше представляють туризм. У статті досліджено міжгалузеву природу туризму через призму його взаємодії з видами економічної діяльності згідно КВЕД-2010 (NACE Rev.2). Віднесення того чи іншого виду туризму до певної галузі визначено залежно від вкладу цієї галузі в розвиток туризму чи найбільшу взаємодію з відповідним видом туризму. Висвітлено основні напрями взаємозв’язків туризму із секціями КВЕД-2010 (NACE Rev.2). Запропоновано деталізовану класифікацію видів туризму за метою туристської подорожі відповідно до галузей економіки (видів економічної діяльності), що дає змогу точніше оцінити роль туризму в економіці. Отримані результати сприяють поглибленню розуміння туризму як міжгалузевої категорії та формуванню ефективної стратегії управління його розвитком. Отримані результати можуть бути використані органами державного управління, бізнесом та науковцями для забезпечення сталого розвитку туризму.