(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена дослідженню актуальних проблем та перспектив модернізації ресторанного господарства Закарпатського регіону в контексті його конкурентоспроможності та привабливості для інвесторів. У роботі здійснено аналіз сучасного стану галузі, її розвитку в умовах глобальних тенденцій гостинності та сталого туризму. Визначено, що регіон, відомий своєю природною красою та багатою культурною спадщиною, має значний потенціал для розвитку ресторанного бізнесу, що базується на використанні локальних продуктів, автентичних рецептур та інноваційних технологій. Основними викликами галузі є економічна нестабільність, зниження споживчого попиту, вплив пандемії COVID-19 та наслідків військових дій. У статті відзначено тенденцію скорочення кількості закладів ресторанного господарства в Закарпатті за останнє десятиліття. Особлива увага приділяється кадровим проблемам, які виникли внаслідок мобілізації працівників, відтоку кваліфікованих кадрів та зменшення попиту на послуги харчування. Водночас у статті відзначається позитивна динаміка відновлення ресторанного бізнесу після кризових явищ. У 2023 році в регіоні спостерігалося відкриття нових закладів, зокрема в обласному центрі Ужгороді, що свідчить про зростання впевненості підприємців у перспективності галузі. Нові заклади активно впроваджують інноваційні технології, зокрема інтерактивні сервіси, екологічно чисті продукти, автоматизацію процесів та персоналізоване обслуговування, що підвищує якість послуг і сприяє розвитку гастрономічного туризму. Проаналізовано діяльність провідних ресторанів регіону, які використовують сучасні технології для забезпечення конкурентних переваг. Зокрема, досліджено інтерактивні сервіси, системи автоматизованих замовлень, екологічні ініціативи та інші інновації, які позитивно впливають на привабливість закладів як для місцевих жителів, так і туристів. У висновках зазначено, що модернізація ресторанного господарства Закарпаття є важливим чинником підвищення туристичної привабливості регіону. Запропоновано рекомендації щодо подальшого розвитку галузі шляхом розширення використання інноваційних технологій, підтримки локального виробництва та залучення інвестицій. Це сприятиме створенню нових робочих місць, зростанню доходів місцевого бюджету та зміцненню позицій Закарпаття як провідної туристичної дестинації України.