(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей стратегічного управління діяльністю підприємств в умовах глобалізації. Зазначено, що глобалізаційні процеси суттєво змінюють традиційні бізнес-моделі, створюючи складну багатовимірну систему взаємозв’язків між економічними суб’єктами різних країн. Тому промислові компанії змушені адаптуватися до динамічного міжнародного середовища, яке характеризується високою невизначеністю ринків, постійними технологічними змінами та посиленням конкурентної боротьби. В статі були проаналізовані та систематизовані позитивні та негативні наслідки глобалізації на діяльність промислових підприємств. Стратегічний розвиток підприємства, є наслідком успішного стратегічного управління підприємства. Підкреслюється, що ефективне стратегічне управління діяльності підприємства вимагає системного підходу, який охоплює всі рівні організації та забезпечує гнучке реагування на глобальні виклики та можливості. Тому в статті розроблений процес стратегічного управління діяльністю підприємств та детально розписані його етапи, які спрямовані на адаптацію підприємства до динамічних змін у глобальному середовищі. Особливе значення приділялося розробці альтернативних стратегій розвитку підприємства і зазначається, що необхідно при цьому враховувати ступінь їх локальної чутливості та глобальної інтеграції. В статті зазначені результати впровадження процесу стратегічного управління діяльністю підприємства в умовах глобалізації.