(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті обґрунтована актуальність визначення функціональних складових управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів господарювання. Встановлено, що проблеми ефективного управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів господарювання зумовлено постійним підвищенням ризиків господарської діяльності, наявність та зростання яких може призвести до значного зниження рівня фінансового та економічного стану суб’єктів господарювання. Метою статті є визначення функціональних складових управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів господарювання та особливостей її забезпечення в умовах зовнішніх і внутрішніх загроз. Зазначено, що фінансово-економічна безпека є важливою частиною управління суб’єктом господарювання, яка захищає: фінансові інтереси підприємства від шкідливих внутрішніх і зовнішніх загроз та інтереси власників; контролює фінансові ресурси; має здатність протистояти існуючим і майбутнім небезпекам, які можуть завдати значні економічної шкоди. Встановлено, що ФЕБ є однією із важливих характеристик забезпечення захисту діяльності будь якого суб’єкта господарювання від впливу негативних факторів зовнішнього та внутрішнього оточення і відображає рівень ефективності та стабільності його функціонування. До того ж, оцінка фінансового стану підприємства та спостереження за використанням його економічного потенціалу є необхідною умовою для створення системи фінансової та економічної безпеки підприємства. Відзначено, що проблема управління фінансово-економічною безпекою суб’єкта господарювання в умовах сьогодення та практична реалізація її функціональних складових була і залишається актуальною для вітчизняних підприємств, оскільки система менеджменту ФЕБ передбачає не лише визначення та відстеження змін рівня безпеки загалом, але й систематичне вдосконалення процесу взаємодії суб’єктів та об’єктів безпеки. У результаті проведеного дослідження функціональних складових управління фінансово-економічною безпекою суб’єктів господарювання зроблено висновок про взаємозв’язок між управлінням ФЕБ та фінансовою діяльністю підприємства, що дало змогу конкретизувати об’єкти ФЕБ та визначити спектр пріоритетних завдань суб’єктів безпеки.