(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стратегічне мислення має вирішальне значення для виживання та розвитку в сучасному нестабільному бізнес-середовищі. Стратегічне управління допомагає керівникам визначити нові можливості та знайти нові шляхи створення і підтримки конкурентних переваг для забезпечення цінності для споживачів. Метою статті є дослідження теоретичних та практичних аспектів управління змінами в реалізації стратегії розвитку підприємства в умовах нестабільності та невизначеності. Проведене узагальнення наявних поглядів на зміст процесу впровадження стратегії в практику діяльності підприємства. В якості складових системи реалізації стратегії визначено: стратегічні зміни,організація реалізації змін,управління змінами та корегування стратегії. Запропоновано власний погляд на етапи реалізації стратегії та їх зміст. Визначено задачі, що має вирішувати управління змінами на етапі реалізації стратегії. Зазначено. що система стратегічних змін має забезпечувати основну мету в умовах війни та високого рівня нестабільності – життєздатність організації та можливість розвитку. Запропоновано класифікувати зміни у відповідності до критерію можливості забезпечити реалізацію стратегії. В статті запропоновано методику оцінки стратегічних змін за критеріями стратегічна відповідність , вигода,ризики,ресурси.