(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У науковій статті здійснено дослідження ролі ресторанів української кухні у формуванні та збереженні культурної ідентичності України, а також проаналізовано їх вплив на розвиток ресторанного бізнесу. Мета дослідження полягає в тому, щоб визначити, як національна кухня сприяє зміцненню національної самосвідомості та популяризації української культури в сучасних умовах, і дослідити економічний потенціал ресторанів української кухні в умовах ринкових відносин. Основна увага приділяється тому, що українська кухня, як важлива складова національної культури, відображає історичні, етнографічні та регіональні традиції України. Ресторани української кухні функціонують не лише як заклади харчування, але й виконують роль культурних майданчиків, популяризуючи українські традиції серед внутрішніх і зовнішніх споживачів. Важливі традиційні страви, такі як борщ, вареники та галушки, символізують національну самобутність і допомагають формувати позитивний імідж України на міжнародній арені. Стаття також висвітлює роль ресторанів у збереженні та відтворенні регіональних кулінарних традицій, які відображають різноманітність культурних практик усіх регіонів України. У цьому контексті проаналізовано діяльність окремих ресторанів української кухні, які активно інтегрують елементи культурної спадщини, відтворюють національні кулінарні традиції та сприяють розвитку ресторанного бізнесу через автентичність страв і культурні заходи. Крім того, стаття зосереджується на економічних аспектах функціонування ресторанів української кухні. Підкреслено їхній позитивний вплив на розвиток місцевої економіки, зокрема через підтримку локальних виробників та постачальників, створення робочих місць та стимулювання туристичної індустрії. Вивчено також їхній внесок у розвиток гастрономічного туризму, що підвищує інтерес іноземних туристів до української культури через національну кухню. У статті зазначається, що ресторани української кухні активно впроваджують інновації у своїй діяльності, використовуючи нові технології приготування їжі та сучасні маркетингові стратегії, що сприяє збільшенню клієнтської бази та розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Ці заклади стають важливими майданчиками для популяризації української кулінарної спадщини як у країні, так і за її межами, а також відіграють важливу роль у підтримці національної ідентичності в умовах глобалізації. Таким чином, стаття показує, що ресторани української кухні не лише сприяють культурній ідентифікації, але й мають значний економічний вплив на розвиток ресторанного бізнесу і туризму, що робить їх важливими учасниками сучасного ринкового середовища.