(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Проаналізовано ключові тенденції розвитку підприємницького середовища малого та середнього бізнесу. Здійснено оцінку передумов активізації інноваційного розвитку малих та середніх підприємств в сучасних умовах господарювання. Виділено три групи держав, що розрізняються за параметрами представництва показників результативності діяльності сектору малих та середніх підприємств у загальних підсумках функціонування національного господарства. Підтверджено справедливість припущень стосовно переважного орієнтування вітчизняних підприємців в інноваційній сфері перш за все на впровадження новаторських рішень, які визначаються відносно недалеким горизонтом перспектив реалізації, скороченням потреб у необхідних капітальних вкладеннях, а також, як наслідок – обмеженістю потенційно досяжних позитивних результатів від втілення. Зазначено, що проблеми в сфері інноваційного розвитку вітчизняного підприємницького сектору визначаються тривалим і системним характером виявлення. Визначено базові властивості, що притаманні процесам цифровізації малого та середнього бізнесу в сучасних умовах господарювання. Зазначено, що саме на підприємницькому рівні економічної системи має бути сформовано свідомий запит малого та середнього бізнесу щодо генерації інновацій, впровадження яких для зміцнення конкурентних переваг національних виробників буде визначати необхідність створення належних інституціональних, організаційних та інших передумов для активізації інноваційного розвитку на галузевому та регіональному рівні. Встановлено, що одним з ключових завдань для активізації новаторської діяльності стає забезпечення високого рівня сприйнятливості та готовності підприємств малого та середнього бізнесу щодо генерації, відбору, впровадження та успішного використання інновацій.