(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесу розвитку підприємства як результату впровадження організаційних трансформацій у сучасних умовах. Доведено, що сучасне динамічне середовище вимагає від підприємств постійної адаптації до нових умов. Організаційні трансформації стали важливим інструментом для підтримки конкурентоспроможності та реагування на зміни ринку. Встановлено, що використання сучасних технологій дозволяє підвищити ефективність процесів, покращити якість обслуговування клієнтів та створювати продукти, які відповідають індивідуальним потребам. Обґрунтовано, що під час трансформацій виникає опір персоналу, ризик втрати ресурсів та проблеми з інтеграцією нових процесів. Проте ці виклики можуть бути зменшені завдяки лідерству, підтримці команди, якісній комунікації та чіткому плануванню. Визначено, що організаційні трансформації дозволяють підприємствам розвивати стійкі бізнес-моделі, що підтримують економічну, соціальну та екологічну відповідальність. Це підвищує довіру з боку клієнтів і зміцнює репутацію на ринку.