(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Статтю присвячено дослідженню ключових аспектів побудови фінансових механізмів підтримки інноваційно-інвестиційного розвитку агропромислових підприємств. Метою дослідження є аналіз, систематизація, узагальнення та удосконалення наявного теоретико-методичного забезпечення щодо формування фінансового механізму підтримки інноваційно-інвестиційного розвитку агропромислових підприємств. Розглянуто ключові теоретичні аспекти формування фінансового механізму інноваційно-інвестиційного розвитку агропромислових підприємств як стратегічної складової економіки України. В дослідженні обґрунтовано необхідність формування комплексного фінансового механізму, що включає використання таких інструментів, як венчурне фінансування, аграрні розписки, державні гранти та програми пільгового кредитування, з метою забезпечення сталого розвитку підприємств. В статті розглянуто інноваційно-інвестиційний розвиток агропромислових підприємств як важливу складову підвищення їх конкурентоспроможності, забезпечення продовольчої безпеки та екологічної сталості. Виявлено ключові проблеми, що обмежують інноваційно-інвестиційний розвиток агропромислового сектору, зокрема низький рівень інвестиційної активності, обмежений доступ до сучасних технологій та недостатню державну підтримку інновацій. Запропоновано фінансовий механізм підтримки інноваційно-інвестиційного розвитку агропромислових підприємств, який відмінною рисою якого є комплексність, що об’єднує різноманітні джерела фінансування, інструменти управління ризиками та механізми адаптації до змін зовнішнього середовища. Інтеграція державної, приватної та міжнародної підтримки створює синергетичний ефект, що підвищує ефективність залучення ресурсів для інноваційної діяльності. Завдяки гнучкості та адаптивності запропонований механізм сприяє стабільності підприємств в умовах мінливого економічного середовища, одночасно стимулюючи модернізацію агропромислового комплексу. Визначено, що створення сприятливих умов для інноваційно-інвестиційної діяльності потребує інтегрованого підходу, зокрема розвитку державно-приватного партнерства, вдосконалення державних програм підтримки та розширення доступу до міжнародних фінансових ресурсів.