(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Метою статті є аналіз теоретичних і практичних аспектів впровадження реінжинірингу в логістичних системах сучасних організацій. У статті розглядаються вплив глобалізації, цифрових технологій та зростання обсягів даних на управління логістичними процесами, а також визначається роль реінжинірингу бізнес-процесів у забезпеченні ефективності та конкурентоспроможності організацій. Реінжиніринг логістичних бізнес-процесів є стратегічним підходом, який передбачає радикальне переосмислення та перебудову існуючих процесів для досягнення значних покращень у продуктивності, обслуговуванні клієнтів та адаптації до змін у бізнес-середовищі. Автори аналізують етапи впровадження реінжинірингу, серед яких важливими є діагностика існуючих процесів, розробка нових моделей процесів, інтеграція цифрових технологій, управління змінами та оцінка ефективності. Особливу увагу приділено важливості цифровізації бізнес-процесів, яка дозволяє організаціям не тільки автоматизувати процеси, але й створювати персоналізовану взаємодію з клієнтами, що відповідає сучасним вимогам ринку. Впровадження таких інновацій, як IoT, блокчейн, ERP-системи та штучний інтелект, здатне значно підвищити ефективність логістичних операцій і знизити витрати. Стаття також розглядає важливість переходу від традиційного функціонального управління до системної інтеграції, яка дозволяє оптимізувати строки постачання, покращити якість продукції та послуг, а також поліпшити процеси транспортування і складування. В Україні процес впровадження реінжинірингу логістичних бізнес-процесів активно розвивається, і досвід окремих організацій свідчить про позитивні результати, зокрема у підвищенні конкурентоспроможності та стабільності. У підсумку, успішне впровадження реінжинірингу логістичних процесів вимагає не лише змін у технологіях, але й комплексної трансформації управлінських підходів і корпоративної культури, що дозволяє організаціям ефективно реагувати на зміни в ринковому середовищі.