(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Основним критерієм визначення етапу економічного розвитку суспільства є структура економіки. В процесі дослідження було визначено, що із загальнонаукової точки зору структура має риси стійкого, внутрішньо збалансованого об’єкту, якому притаманні причинно-наслідкові зв’язки, що поєднують частини об’єкту у структурну і функціональну цілісність; внутрішні механізми; інтегральна спрямованість системи. З позиції економічної науки під структурою економіки розуміють співвідношення елементів економічної системи, що відображають пропорції національної економіки і стан суспільного поділу праці. Структурні зміни, обумовлені промисловою і науково-технічними революціями, знаменували перехід від доіндустріального до індустріального і згодом до постіндустріального етапу розвитку суспільства. Але науково-технічний прогрес, здійснюючи позитивний вплив на розвиток виробництва, підвищення доходів і рівня життя суспільства, одночасно мав негативний вплив на екологію. Усвідомлення екологічних загроз та четверта науково-технологічна революція сприяли формуванню нової культурної матриці – матриці постіндустріальної цивілізації. Відбувається поступова зміна ціннісної орієнтації суспільства, формуванням концепції сталого розвитку. Нами було досліджено наявність взаємозв’язку між структурними змінами економіки, які передували формуванню і поширенню концепції сталого розвитку у постіндустріальному суспільстві. Для визначення такого взаємозв’язку було досліджено теоретичні та практичні доробки як закордонних, так і вітчизняних вчених. Досліджено причини формування концепції сталого розвитку, та визначено роль для теорії та практики суспільного розвитку, основу якого становлять структурні зрушення економіки. Здійснено аналіз та систематизація етапів формування та імплементації стратегії сталого розвитку, її принципів та інструментів для досягнення поставлених цілей.