(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
В статті розглянуті віхи розвитку бізнес-середовища через призму промислових революцій та теорії спіральної динаміки щодо організаційного розвитку. Минуле впливає на теперішнє. Теперішнє формує майбутнє. Світ являє собою складне ціле у взаємозв’язку, котре важко піддається представленню та розумінню, особливо коли мова йде про складні соціально-економічні процеси та організаційні системи, в тому числі підприємства. Перша кардинальна зміна почалася саме з аграрної революції, коли люди одомашнили тварин на бази переходу від збиральництва до землеробства. Після аграрної революції наступив ряду промислових радикальних змін, які почалися з XVIII ст. Перша промислова революція (з 1760-х до 1840 рр.) - винайдення парового двигуна та будівництво залізничних доріг. Друга промислова революція (кінець XIX та початок ХХ ст.) - виникнення масового виробництва завдяки винаходу електрики та впровадженню конвейера. Третя промислова революція, з 1960-х років, - виникнення напівпровідників та їх застосування у великих електронно-обчислювальних машинах, персональних комп’ютерів та мережі Інтернет. Четверта промислова революція, почалася на початку XXI століття і характеризується виникненням “розумних підприємств”. Зміст та сутнісна складова цих періодів наклаладала та накладає своє розуміння на розвиток організаційних моделей, способу взаємодії між стейкхолдерами та самих суб’єктів господарювання, які виникли на пізніх етапах розвитку та розвиваються під впливом глобальних бізнес-трендів. Поглиблення розуміння природи сучасних підходів у менеджменті, що спрямовані на розвиток організаційних систем дозволяє звернення до минулого та дослідження питань організаційних моделей на шляху історії розвитку людства на основі теорії спіральної динаміки Дона Бека та Кріса Кована, в основі якої знаходиться динамічна модель розвитку людини та еволюції її свідомості, зміна основоположних цінностей. Так, з позиції концепції системної досконалості бізнес-організації, то базучаюсь на теорії спіральної динаміці, її розгляд можна починати, в загальносистемному розумінні щодо системного стану, який відповідає в більшій мірі змісту концепції системної досконалості, - з помаранчевої стадії та більш/менш відповідає поточним трендам четвертої індустріальної революції. Суттєвий стратегічний розрив відбувається на базі невідповідності етапу розвитку за віхами індустріальних революцій і поточним станом організації щодо теорії спіральної динаміки. І це вже відноситься до досліджень кожної окремої організації/підприємства. Управління змінами парадигм мислення - це і є мистецтво менеджменту.