(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджено роль інноваційної діяльності в розвитку підприємств. Розроблено підхід до управління інноваціями на підприємстві в умовах постконфліктної трансформації, який базується на передумові, що цілі підприємства повинні визначати цілі управління інноваціями, а процеси управління інноваціями на підприємстві повинні бути інтегровані з вертикальним і горизонтальним рівнями господарсько-виробничих бізнес-процесів саме в умовах постконфліктної трансформації. За результатами проведеного дослідження визначено математичне підґрунтя управління інноваціями в системі методологічних підходів (трансферне управління, алгоритмічне управління, креативне управління), які базуються на виявлених процесах управління інноваціями на підприємствах в умовах постконфліктної трансформації. Проведено аналіз підходів до формування цілей управління інноваціями на підприємствах в умовах постконфліктної трансформації. Обґрунтовано підхід, що міститься в межах 8 ключових просторів, з виділенням 5 груп цілей (фінансові, виробничі, маркетингові, управління людськими ресурсами, інформаційно-технічного забезпечення). Сформовано систему цілей управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства. Проведено деталізацію управлінських дії/рішень на стратегічному, тактичному й операційному рівнях та конкретизовано тактичні функціональні цілі у розрізі фінансової, виробничої, маркетингової сфер, сфери управління персоналом та сфери інформаційно-технічного забезпечення, що забезпечує у подальшому оптимізувати використання різних видів ресурсів (у першу чергу, кадрових) на підприємстві. Для підсистеми на стратегічному, тактичному та операційному рівнях розроблено математичне підґрунтя. Отримано результати можуть бути впроваджені в діяльність підприємств та використані в подальших наукових дослідженнях.