(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Сучасний етап розвитку наукового економічного мислення характеризується переосмисленням традиційних підходів і прийомів управління системою на різних рівнях. Це зумовлено необхідністю забезпечення стійкого розвитку підприємства в умовах швидко змінюваного зовнішнього середовища, підвищення ефективності управління, інтеграції інновацій та підтримки конкурентоспроможності на глобальному ринку. Це питання є особливо важливим для сучасних промислових підприємств, які прагнуть досягти стабільного і довгострокового зростання. У сучасних умовах формування організаційно-економічного механізму полягає у створенні комплексної та адаптивної системи, яка б враховувала всі аспекти діяльності підприємства, включаючи управління ресурсами, впровадження інновацій, розвиток персоналу, фінансове планування та інтеграцію розвитку. Подолання цих проблем є необхідним для забезпечення довгострокового та управління розвитку підприємства в умовах сучасної економіки. Промислові підприємства, які не можуть збалансувати свій процес розвитку з вимогами зовнішнього середовища, втрачають свою конкурентоспроможність і, загалом, свої прибутки. Суперечності, які виникають у процесі прийняття рішень у сфері управління розвитком промислового підприємства, зумовлюють необхідність використання організаційно-економічних механізмів діагностики з урахуванням впливу негативних тенденцій зовнішнього середовища. Відсутність ефективних механізмів управління промисловими підприємствами поступово призведе до невпевненості у майбутньому розвитку, що призводить до зниження стійкості до загрози діяльності в умовах кризи. Велику увагу дослідженню проблеми побудови організаційно-економічних механізмів управління розвитком промислових підприємств на державному та регіональному рівнях приділяли такі науковці, як . Кноррінг, Т. Полозова, А. Малицький, С. Тульчинська, Л. Довгань, Н. Маркова., М. Грещак, О. Садеков, В.Чобіток та ін. На думку багатьох вчених, організаційно-економічний механізм управління розвитком промислових підприємств являє собою багаторівневу ієрархічну систему взаємопов’язаних основних елементів і типових груп і методів взаємодії. Метою дослідження є розробка теоретико-методичних основ, а також практичних рекомендацій щодо формування і вдосконалення механізму управління розвитком промислового підприємства. В умовах швидких технологічних змін, глобалізації та підвищеної конкуренції, промислові підприємства стикаються з необхідністю постійного оновлення своїх стратегій і методів управління для збереження своєї конкурентоспроможності та забезпечення сталого зростання. Управління розвитком підприємства вимагає не лише гнучкості та адаптивності, але й системного підходу, який би охоплював всі аспекти діяльності підприємства — від виробництва до фінансів, від управління персоналом до маркетингової стратегії. Економічний механізм управління забезпечує необхідний інструментарій для досягнення цих цілей, поєднуючи в собі фінансові, інвестиційні, інноваційні та організаційні компоненти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення його ефективності в умовах зростаючої невизначеності зовнішнього середовища, глобальних економічних змін і постійного вдосконалення технологічних процесів. Від здатності підприємства адаптуватися до цих викликів залежить його виживання та успіх на ринку. У цьому контексті дослідження та вдосконалення економічного механізму управління розвитком промислового підприємства стає не лише науково-теоретичною, але й практичною проблемою, що вимагає комплексного підходу та впровадження новітніх управлінських технологій. Організаційний механізм являє собою систему взаємопов’язаних базових елементів, які входять до складу суб’єктів та учасників промислових підприємств або належать до об’єктів їх виробничої інфраструктури. Відносини між цими елементами повинні базуватися на взаємному обміні ресурсами між учасниками, основною умовою якого має бути максимізація додаткової вартості кожним учасником, починаючи з моменту отримання ресурсів і переробляючи їх до моменту їх передачі іншим учасникам. Завдяки цьому виробничий процес промислового підприємства є збалансованим і гарантується раціональне використання ресурсів. Формування організаційно-економічного механізму є критично важливим процесом для забезпечення стабільного і сталого зростання підприємства в умовах сучасної економіки. Цей механізм являє собою комплекс інтегрованих інструментів і підходів, які спрямовані на оптимізацію внутрішніх процесів, ефективне використання ресурсів та адаптацію до змін у зовнішньому середовищі. Таким чином, формування організаційно-економічного механізму управління розвитком промислового підприємства є динамічним процесом, що вимагає інтегрованого підходу до управління, гнучкості та постійного вдосконалення. Залучення сучасних методів і технологій управління, адаптація до змінюваних умов ринку та ефективне використання ресурсів сприятимуть досягненню стратегічних цілей і підвищенню конкурентоспроможності підприємства.