(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджується проблема компліментарності концепцій управління проєктами та управління процесами у сучасній теорії менеджменту. Авторами узагальнено відмінності у природі процесів та проєктів в організації. На основі існуючих підходів у теорії проєктного менеджменту та існуючих практик управління авторами розроблено систематизацію процесів, які впроваджуються у проєктному менеджменті. Визначено існуючі відмінності між проєктним та процесним менеджментом. Авторами зроблено висновок, що обидві представлені концепції призначені для зміцнення конкурентоспроможності та покращення діяльності компанії. Процеси на підприємстві природно співіснують і взаємодіють з проектами, вони доповнюють один одного - подвійний підхід (процеси-проекти). Це передбачає співпрацю, співіснування та взаємодоповнення елементів управління підприємством, зокрема: процеси, проєкти та знання. Одже, для ефективного управління організацією (підприємством, установою) недостатньо лише співіснування процесів і проектів (концепцій їх управління) - необхідна їхня співпраця, яка також проявляється в передачі знань всередині організації. Тому в організаціях необхідно визначити відносини між елементами «процеси – проекти». Ці категорії слід розглядати з точки зору послідовності та досягнення ефекту синергії, у контексті продуктів і послуг, що надаються організацією, а також задоволення потреб і очікувань клієнтів.