(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Управління проєктами вирішує безліч проблем у різних сферах бізнесу та забезпечує ефективне виконання завдань, що дозволяє досягнути успіху та відповідати вимогам конкурентного ринку. Проєктна діяльність на підприємстві передбачає реалізацію конкретних проєктів з метою досягнення стратегічних цілей підприємства. На нашу думку, під проєктом варто розуміти тимчасову і організовану діяльність, що спрямована на досягнення конкретної мети або результату за обмежених ресурсів та часу. Проєктна діяльність – це специфічний вид діяльності, спрямований на вирішення конкретної проблеми, виконання завдання або досягнення певної цілі за допомогою організаційних зусиль та ресурсів. Основні риси проєктної діяльності включають: цільове спрямування, обмежений час та ресурси, організаційний підхід, унікальність, керованість. Реалізація проєктної діяльності на підприємстві може здійснюватися різними методами, залежно від конкретних потреб та особливостей проєкту. Тому, у статті досліджено основні методи реалізації проєктної діяльності на підприємстві за роками їх виникнення, а саме: метод критичного шляху з програмним забезпеченням на ЕОМ UNIVAC (1967 р.), система мережевого планування PERT (1957–1958 рр.), передпроєктний аналіз (1956–1958 рр.), система GERT (нова генерація мережевих моделей)(1966 р.), сіткове планування (1970 р.), організація робіт над проєктом (1975 р.), системне планування проекту (1980 р.), методи реструктуризації проєкту (1980 р.), методи управління конфігурацією та змінами (1985 р.), методи управління якістю в проєкті (1985 р.), системне управління функціями та підсистемами (1985 р.), управління якістю «шість сигма» (1986 р.), методологія управління проєктами PRINCE (Projects in Controlled Environments) (1989 р.), методи управління ризиками (1990 р.), використання практиками Microsoft Project (1991 р.), фреймворк для розробки та управління проєктами у на засадах гнучкості (Scrum) (1993 р.), методологія формування команд проєктів (1995 р.), методологія управління проєктами PMBOK (Project Management Body of Knowledge) (1996 р.), методологія управління проєктами PRiSM (Projects Integrating Sustainable Methods) (2000 р.), модель зрілості управління проєктами (2002 р.), метод управління проєктами, який базується на візуальному контролі (Kanban) (2004 р.), система повного управління вартістю (Total Cost Management Framework) (2006 р.).