(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджено використання сучасних HR-технологій в управлінні підприємством. Досліджено соціальні виклики та сучасні пріоритети бізнесу щодо трансформації HR-процесів. Визначено глобальні тренди інноваційного вектору розвитку цифровізації НR організації. Сформовано сутність процесу реінжинірингу як напряму удосконалення бізнес-процесів в системі HR-інжинірингу організації. Побудовано етапи запровадження HR-інжинірингу як інноваційного вектору розвитку бізнес-економіки організації. Обґрунтовано карту реструктуризації бізнес-процесу «формування кадрового потенціалу підприємства» на засадах реінжинірингу. Наведено основниі засоби HR-інжинірингу, які застосовуються під час конструювання та оптимізації HR-процесів. Охарактеризовано позитивні наслідки практичного застосування методу HR-інжинірингу бізнес-процесів на підприємстві.