(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена дослідженню світового досвіду інклюзивного туризму, стану та перспектив його розвитку в Україні з врахуванням наслідків російського вторгнення. У результаті дослідження виявлено, що частка населення планети з особливими потребами неухильно зростає. Тому світова індустрія туризму намагається бути адаптованою до відповідних змін. Доступність стосується не лише прав людини. Це також додаткова бізнес-можливість для дестинацій та компаній охопити всіх відвідувачів та збільшити свої доходи. Внаслідок військової агресії росії в Україні кількість осіб з інвалідністю значно зросла. Наразі, в Україні є дуже низька пропозиція доступних послуг в індустрії туризму, у той час як попит на такі послуги зростає. Виникає потреба у розробленні стратегії розвитку національного доступного туризму. Враховуючи обставини національна стратегія має включати: розвиток транспортної інфраструктури, мережі закладів харчування та розміщування туристів, збільшення кількості доступних турпродуктів, розвиток системи інформаційного забезпечення доступних туристичних послуг. У межах фінансового забезпечення національної стратегії запропоновано використовувати додаткові внутрішні джерела фінансування. А саме: покращення практики адміністрування туристичного збору; створення місцевих фондів розитку туризму, до яких мають спрямовуватись надходження від сплати туристичного збору, відповідно, з подальшим їх використанням на покращення доступності. З метою формування додаткових коштів, які б суб̕єкти господарювання могли спрямовувати на покращення доступності, необхідно зменшити ставку єдиного податку для малого бізнесу індустрії гостинності (до 1% з обороту). Реалізації запропонованих кроків сприятиме залученню додаткових коштів для фінансування стратегії розвитку доступного туризму в Україні.