(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглядається актуальність і перспективи використання морських водоростей як важливого джерела харчування в контексті зростаючої глобальної потреби в нових поживних ресурсах. Наголошується на унікальному хімічному складі морських водоростей, які містять велику кількість макро- та мікроелементів, вітамінів, а також специфічні для морської рослинності колоїдні полімери, що забезпечують їх високу харчову цінність та оздоровчі властивості. З огляду на прогнозоване зростання світового населення та його потреб у харчуванні, морські водорості представлені як один із потенційно ключових ресурсів для забезпечення продовольчої безпеки. Метою дослідження було вивчення ставлення споживачів в Україні до їстівних водоростей, зокрема, їхньої обізнаності про харчову цінність цих продуктів. Для цього було проведено опитування 258 респондентів. Результати показали високий рівень зацікавленості та споживання морських водоростей серед населення, зокрема, морської капусти (ламінарії) та норі, а також підтвердили наявність позитивного ставлення до їх використання в раціоні через їх корисні властивості, такі як високий вміст білка та низька калорійність. Обговорюються перешкоди та можливості для збільшення споживання морських водоростей, включаючи необхідність підвищення обізнаності про їх харчову цінність та розширення асортименту доступних продуктів на ринку. Також акцентується на потенціалі розвитку вітчизняного виробництва морських водоростей в Україні як способу зменшення залежності від імпорту та стимулювання місцевої економіки. Наголошується на необхідності розуміння ролі морських водоростей у світовому харчуванні та можливостей їх використання для забезпечення продовольчої безпеки в майбутньому.