(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті показано необхідність більш широкого погляду на забезпечення економічної безпеки підприємства, для чого уведено поняття «убезпечення діяльності підприємства», в якому забезпечення економічної безпеки підприємства становиться метою убезпечення як складного комплексного процесу. Останнім часом саме убезпечення діяльності становиться все більш актуальним для вітчизняних підприємств, що зумовлено суттєвим негативним впливом низки чинників. Зміст поняття «убезпечення діяльності підприємства» розкрито з використанням об’єктно-суб’єктного підходу, який створює когнітивне підґрунтя для убезпечення діяльності підприємства завдяки яскраво вираженому прагматичному аспекту. Об’єктивізовано імперативні поняття об’єктно-суб’єктного підходу «об’єкт безпеки», «суб’єкт захисту» та «способи захисту» стосовно убезпечення діяльності підприємства. Надано пояснення щодо ситуації колізійності в процесі спільної діяльності працівників, що виконують безпекозабезпечувальні заходи. Надано складові убезпечення діяльності підприємства як комплексного процесу, перебіг якого охоплює усі функціональні види діяльності підприємства та діяльність усіх його структурних підрозділі. За основними векторами убезпечення діяльності підприємства представлено перелік основних груп безпекозабезпечувальних заходів. Встановлено принципи, за якими має здійснюватися убезпечення діяльності підприємства, які відображають базові орієнтири та вимоги, за виконання яких цей процес може бути результативним.