(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті актуалізовано питання необхідності дослідження нових економічних умов функціонування закладів охорони здоров’я. Авторами узагальнено особливості діяльності медичних установ як економічних агентів, зокрема, виокремлено відмінності традиційного розуміння «заклад охорони здоров’я» як певної комунальної (державної, відомчої) установи із певною «сукупністю соціальних функцій без орієнтації на результат» від нової «пацієнторієнтованої» економіко-організаційної моделі закладів охорони здоров’я, побудованої на принципах орієнтованості на пацієнта, безпеці, ефективності, доступності, якості та безоплатності. В досліджені систематизовано елементи сучасної економіко-організаційної моделі функціонування закладів охорони, фактори негативного впливу на безпекостійкість економічної системи закладів охорони здоров’я, а також структурно-логічну модель механізму безпекоорієнтованого управління закладами охорони здоров’я на основі використання пацієнтоорієнтованого підходу.