(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Інституційне забезпечення кадрової безпеки підприємницьких структур є надзвичайно актуальним питанням, особливо в умовах постійних змін законодавства та викликів, пов’язаних із військовим станом в Україні. У статті досліджено основні законодавчі акти, що регулюють кадрову безпеку в Україні, до яких належать: Конституція України, Кодекс законів про працю, ЗУ «Про охорону праці», ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», ЗУ «Про оплату праці», ЗУ «Про зайнятість населення», ЗУ «Про захист персональних даних», ЗУ «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», ЗУ «Про колективні договори і угоди», ЗУ «Про відпустки», ЗУ «Про професійний розвиток працівників», ЗУ «Про охорону здоров’я», ЗУ «Про соціальний діалог в Україні», ЗУ «Про страхування». Ці законодавчі акти забезпечують комплексний підхід до регулювання кадрової безпеки на підприємстві. Окрім того, у статті наведено у графічному вигляді концепцію управління кадровою безпекою підприємства, що ґрунтується на системному підході до забезпечення стабільності, захисту та розвитку кадрового потенціалу. Зазначена концепція включає загальні положення (зокрема безпеку, персонал підприємства, кадрові ризики та конфіденційність інформації), принципи управління кадровою безпекою (зокрема системності, адаптивності, безперервності, прозорості, відповідності законодавству), цілі (захист від кадрових ризиків, забезпечення стабільності кадрового складу, підвищення кваліфікації та розвиток працівників, забезпечення ефективної комунікації та взаємодії, розвиток лояльності працівників та корпоративної культури, забезпечення соціальної та правової захищеності працівників), складові кадрової безпеки (антиконфліктну, життєдіяльності, здоров’я, інтелектуальну, інформаційну, кар’єрну, пенсійно-страхову, професійну, психологічну, соціально-мотиваційну, технологічну, фізичну, фінансову), об’єкти захисту (персонал підприємства та його дії, інформаційні ресурси, соціально-психологічний клімат, репутацію, об’єкти інтелектуальної власності), правове забезпечення.