(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті обґрунтовано важливість зміцнення інвестиційно-інноваційної безпеки суб’єктів підприємництва, у результаті чого їх діяльність передбачатиме стабільне та динамічне зростання. Наголошено на теперішніх складних умовах підприємницької діяльності в Україні, коли постійно приходиться перебувати під впливом гібридної та воєнної агресії, а, відтак, процеси інвестування та інноваційного розвитку варто розглядати як пріоритетну передумову зміцнення національної безпеки. Запропоновано пов’язувати формування і реалізацію пріоритетів та інструментарію зміцнення інвестиційно-інноваційної безпеки суб’єктів підприємництва з чинниками, що визначають рівень такого типу безпеки стосовно країни, регіону та галузі. За таким підходом надано характеристики інструментарію організаційного, фінансового, нормативно-правового, економічно-ресурсного забезпечення інвестиційно-інноваційної безпеки суб’єктів підприємництва. Звернуто увагу на важливість адаптації суб’єктів підприємництва до впливу чинників внутрішнього та зовнішнього ринкового середовища, при цьому, уникаючи чи мінімізуючи вплив ризиків та загроз на інвестиційно-інноваційну безпеку. Наголошено на важливості впровадження інструментарію кредитування, що дозволяє сформувати необхідний ресурсний потенціал для здійснення безпечної інвестиційно-інноваційної діяльності.