(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням розвитку сучасних бізнес-організацій в умовах динамічності та нестабільності зовнішнього середовища. В межах дослідження доведено, що ефективний бізнес-девелопмент організації залежить від впливу зовнішніх чинників та внутрішніх можливостей (потенціалу) організації. Проведена класифікація чинників впливу дозволяє визначити пріоритетні фактори, що визначають стійкість бізнес-організації в умовах кризи. На основі комплексного дослідження сформовано стратегічно-важливі орієнтири та конкретні стратегії розвитку бізнесу організації. Виділено ключові стратегії антикризового розвитку бізнес-організації з урахуванням впливу кризоутворювальних чинників. Сформована авторська концепція стратегічних засад бізнес-девелопменту організації в умовах посилення екзистенційних загроз економічних систем, що передбачає збалансоване узгодження внутрішніх ресурсів підприємства із можливостями оточуючого середовища. Доведено, що кризові прояви виступають акселератором бізнес-трансформації бізнесу та дозволяють сформувати більші стійку бізнес-модель розвитку організації. За умов розгортання кризових явищ стратегічний пріоритет має охоплювати наступні стратегії ефективного розвитку організації: стратегії розвитку та адаптації, диверсифікації діяльності (продуктового портфелю) організації, стратегії стабілізації та пристосування, інноваційно-креативні стратегії розвитку бізнес-організацій.