(untitled) (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджено теоретичні підходи щодо управління розвитком персоналу для посилення людського потенціалу та забезпечення економічної безпеки підприємства. Узагальнення та системний аналіз надали можливість довести, що розробка концептуалізація засад управління розвитком персоналу підприємства дозволить врахувати оцінити наявний потенціал, та визначити атрактори розвитку підприємства. Теоретико-методологічною базою проведення дослідження є напрацювання вітчизняних та закордонних вчених. Результати отримані за рахунок застосування системи методів: методу логічного аналізу, який дозволив вибудувати логіку дослідження; дедукції – для виокремлення окремих чинників, що впливають на розвиток персоналу; аналізу та синтезу – для формування концептуального підходу удосконалення системи управління розвитком персоналу підприємства в структурі корпоративного університету. Графічний метод дозволив візуалізувати отримані результати дослідження. Проведено критичний аналіз існуючих підходів до визначення складових системи розвитку персоналу, за результатами якого було виокремлено такі елементи, як: кадрова політика підприємства, кадрове діловодство, формування кадрового резерву, атестація персоналу, підбір та відбір співробітників, кадрове планування, адаптація персоналу та навчання працівників. У статті обгрунтовано, що оптимальним шляхом вирішення проблем, що виникають у ході функціонування системи розвитку персоналу є створення корпоративного університету підприємства. На основі аналізу відмінних особливостей корпоративного університету та навчального центру було сформовано переваги створення корпоративного університету. Ефективність створення та розвитку корпоративного університету доведена на прикладі успішних компаній світу. Авторами статті запропонований концептуальний підхід удосконалення системи управління розвитком персоналу підприємства у структурі корпоративного університету включає, що включає цілі та завдання розвитку персоналу; відповідність основним принципам розвитку персоналу; блоки вибору моделей, форм та методів розвитку персоналу; блок формування системи управління розвитком персоналу організації у структурі корпоративного університету; блок моделювання; блок результатів. Отримані висновки та результати дослідження сприятимуть посиленню людського потенціалу та забезпеченню економічної безпеки підприємства.