(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У статті досліджуються питання формування мережевих організаційних структур кластерного типу у агросфері, що забезпечують інтеграційну взаємодію виробників та переробників. Розроблено авторську схему кластерної структури підприємств з виробництва та переробки вовни, обґрунтовано, що завдяки даній схемі можна побачити, як могли б функціонувати українські підприємства за для ефективної роботи та економії ресурсів. Запропоновано модель регіонального кластеру з виробництва продукції вівчарства, з акцентом, на необхідності активної участі підприємців та відповідних державних органів регіону та муніципальних районів з сільськогосподарською спеціалізацією. Висвітлено перспективні фактори, які можуть сприяти формуванню кластера з точки зору об’єднання економічних інтересів. Зокрема, наголошено на значенні єдиної цінової та маркетингової політики, розширенні виробництва, а також впровадженні інноваційних технологій через інтеграцію та кооперацію виробництва й реалізації продукції на ринках. Обґрунтовано, що реалізація проекту формування сільськогосподарського кластеру має потенціал позитивно вплинути на економічний розвиток регіону через сприяння «зеленому» та «сільському» туризму, покращення соціального та бюджетного стану, а також поліпшення іміджу регіону. Кластерна структура дозволяє вивести сільськогосподарську продукцію на міжнародний ринок вже на другий рік функціонування, зокрема популярною є баранина. Запропонований проект спрямований на задоволення потреб населення в екологічно чистій продукції, потреб підприємств легкої промисловості в чистій вовні і напівфабрикатах з неї, потреби медичної промисловості в ферментному сировину, потреби сільського господарства в добривах, кров’яному і кістковому борошні, потреб медицини і охорони здоров’я в сировині для виробництва кетгуту.