(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У роботі обґрунтовано методологічні та розглянуто прикладні рекомендації щодо формування та реалізації ефективної системи економічної безпеки на підприємствах в умовах повоєнного відновлення економіки України. Незважаючи на наявність окремих пропозицій щодо створення ефективної системи економічної безпеки підприємства на сучасному етапі розвитку, цілісне бачення напрямів трансформаційних змін даної системи в умовах нових загроз зовнішнього середовища викликає особливий інтерес. Запропоновано авторське трактування категорії «безпека підприємства» як сукупності організаційних, технічних, управлінських та кадрових заходів, що дозволяють забезпечити стабільне функціонування підприємства в межах визначених завдань його розвитку в умовах впливу дестабілізуючих чинників зовнішнього середовища. Це дало змогу визначити зміст наукових категорій «фінансова безпека підприємства» та «кадрова безпека підприємства». На рівні концепції обґрунтовано складові механізму управління фінансовою безпекою підприємства, який разом із процесом управління нею становить основу загальної системи управління фінансовою безпекою суб’єкту господарської діяльності. Рекомендовано підсистему кадрової безпеки розглядати як важливу складову у структурі системи управління персоналом сучасного підприємства, що поєднує її із системою економічної безпеки. Сформовано принциповий підхід до розуміння ролі і місця підсистеми фінансової та кадрової безпеки у загальній системі економічної безпеки підприємства, що дозволило детальніше розкрити функціональне призначення цих підсистем та узагальнити основні елементи (суб’єкти та об’єкти управління). Конкретизовано основні напрями роботи системи економічної безпеки підприємства в умовах ризиків господарської діяльності та загроз зовнішнього середовища. Розглянуто етапи процесу оцінювання ефективності системи економічної безпеки підприємства на засадах ресурсно-функціонального підходу. Практична реалізація запропонованого авторського підходу сприятиме впровадженню належного механізму моніторингу стану системи економічної безпеки суб’єктів господарювання та чіткому розподілу робіт між функціональними виконавцями. Узагальнено завдання формування підсистем фінансової та кадрової безпеки підприємства.