(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
Встановлено, що метою функціонування внутрішньої торгівлі є ефективна й повноцінна реалізація функцій торгівлі в системі національної економіки, зокрема щодо забезпечення процесів обміну товарів та послуг на гроші / інший еквівалент вираження їх вартості або ціни), задоволення економічних інтересів продавців у збуті продукції (товарів, послуг) та потреб покупців і кінцевих споживачів у товарах (послугах), зростання внутрішнього виробництва та нарощення місткості внутрішнього ринку, реалізація соціальних завдань. Запропоновано систему внутрішньої торгівлі товарами та послугами розділяти на дві підсистеми – (1) умовно «структурно-статична» (галузево-секторальна підсистема, що складається з елементів функціонального, організаційного, соціального та територіального блоків) та (2) «функціонально-динамічна» (регулювання розвитку з елементами інституційних, середовищних та ресурсних умов господарювання в сфері торгівлі, стратегічного та оперативного інструментарію управління, очікуваними результатами та критеріями перевірки їх досягнення).