(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У статті досліджено актуальний стан бізнес-середовища України. Акцентовано увагу на дослідженні особливостей функціонування складних соціально-економічних систем у тому числі промислових підприємств. Проведено аналіз динаміки валового внутрішнього продукту, зокрема номінального та реального ВВП за 2017-2022 роки. Це дозволило охарактеризувати основні тенденції та тренди розвитку економіки у нових умовах граничного загострення конфліктів не лише на вітчизняному, а і на світовому ринку, що безпосередньо впливає на вітчизняну промисловість та її підтримку на інституційному рівні. Представлено тенденції зміни валового внутрішнього продукту України з відображенням на номінальному ВВП на душу населення. Проаналізовано структуру ВВП України за кінцевим використанням протягом 2017-2022 років. Доведено, що значна частина ВВП України спрямована на споживання про що свідчать значні споживчі витрати в структурі ВВП, які коливаються від 85,6% до 104,2%, тобто відбувається збільшення споживчого попиту. Проведений аналіз свідчить про зменшення валового нагромадження у відсотковому співвідношенні до ВВП, що пояснюється сповільненням розвитку економіки України, оскільки нестабільна ситуація, що зумовлена військовими діями не сприяє інвестуванню в розширення виробництва або модернізацію, залучення інвестицій внутрішніх та зовнішніх інвесторів, також спостерігається збільшення невпевненості на ринку. Доведено, що у 2022 році негативні тенденції переважали у всіх сферах соціально-економічного розвитку українського суспільства, а на зменшення рівня реальної заробітної плати впливала і енергетична криза з одночасним перериванням операційних процесів під час повітряних тривог. Представлений індекс промислової продукції за видами діяльності та основними промисловими групами у 2022 році значно зменшуються, що свідчить, як про втрату промислового потенціалу країни, так і про проблеми у внутрішньому споживчому попиті внаслідок економічних труднощів зумовлених війною. Також зазначено, що падіння індексу промислової продукції у легкій промисловості за всіма показниками свідчить про необхідність розробки та впровадження ефективних стратегій для покращення ситуації, а враховуючи повномасштабну війну на території України значна увага має бути приділена економічній безпеці.