(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
Інвестиційна політика формується на різних рівнях, а реалізується за рахунок інвестиційної діяльності, що забезпечує загальний розвиток соціально-економічних систем на макро-, мезо- та мікрорівнях. У результаті аналізу сутності поняття «інвестиційна діяльність» можна зробити висновок про існування декількох основних наукових підходів до її трактування – процесного, ресурсного, цільового, інституційного та економічного. Запропоноване авторське визначення узагальнює ці підходи та підкреслює стратегічний характер інвестиційного управління. Зокрема під інвестиційною діяльністю варто розуміти сукупність цілеспрямованих дій, які включають процеси планування, організації, реалізації та контролю за вкладенням ресурсів у різні об’єкти підприємницької, виробничої та соціальної діяльності з метою отримання економічної вигоди, забезпечення інноваційного розвитку, досягнення соціального ефекту або реалізації інших стратегічних цілей у коротко- та довгостроковій перспективі. Ефективне управління інвестиційною діяльністю на рівні підприємства передбачає реалізацію цілісного процесу, що охоплює формування інвестиційної стратегії, планування, оцінку та відбір проєктів, їх реалізацію, контроль і моніторинг, а також періодичне коригування стратегії.