(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У статті проаналізовано функціонування Української економіки під час повномасштабного вторгнення росії та пандемії COVID-19. Встановлено, що з 2014 року економіка України функціонувала в умовах гібридної війни між країною-агресором та Україною та демонструвала відносну стабільність, швидко переходячи від фази кризи до фази відновного зростання. З’ясовано, що з 2021 року до початку 2022 року економіка переживала наслідки триваючої пандемії COVID-19 і була ще більше ослаблена пандемією, не оговтавшись повністю від шоку гібридної війни, розв’язаної країною-агресором в 2014 році. В результаті повномасштабної війни, що розпочалася, економіка України зазнала змін. Визначено, що Уряд підтримує програми та заходи щодо стабілізації економіки України в умовах воєнного стану, зокрема ним впроваджені: програма релокації підприємств на безпечну територію; формування державного замовлення на продукцію; впровадження низки важливих рішень з дерегуляції; нова податкова політика, спрямована на зменшення фіскального навантаження на підприємства; програми безвідсоткового кредитування для всіх сфер бізнесу. Встановлено, що у 2022 році падіння ВВП склало понад 35% [2]. Визначено, що однією з сучасних тенденцій є продовження падіння інвестиційної активності під час війни, яке було частково компенсовано вимушеними інвестиціями бізнесу та держави у придбанні та встановленні значної кількості альтернативних джерел електроенергії. Встановлено, що очікується незначне зростання реального ВВП у 2023 році на 0,3% [2]. З’ясовано, що підтримка економічного зростання та фінансової стабільності має бути пріоритетом грошово-кредитної політики. Визначено, що до створення якісно нової та стабільної системи економічної безпеки в Україні ще тривалий час зберігатимуться високі ризики через невизначеність розвитку подій. Це зі свого боку стримує вільне надходження капіталу в українську економіку [3].