(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У статті проаналізовано основні макроекономічні показники, що характеризують рівень розвитку економіки України з 1991 по 2022 рр. За період, що аналізується, визначено чотири економічні кризи національної економіки. Детальніше розглянуто наслідки четвертої кризи, спровокованої війною Росії проти України. Визначено основні здобутки та переваги української економки у до воєнний період, що стосуються агро- та IT-секторів. Акцентовано увагу на проблемах та можливих їх наслідках щодо ІТ-сектору у воєнний та післявоєнний періодах. Виконано аналіз зовнішньоекономічної діяльності країни за період з 1996 по 2022 роки, де відслідковується прямий взаємозв’язок динаміки зміни основних показників цієї діяльності з валовим внутрішнім продуктом, що підтверджує рівень експортної і імпортної залежності української економіки. Встановлено, що наразі відбулась динамічна переорієнтація зовнішньої торгівлі України на європейські ринки та нові логістичні маршрути. Визначено основні складові впливу на розвиток національної економіки у повоєнний період. Розглянуто структурно і змістовно план повоєнної відбудови України та визначено основні умови його реалізації. Охарактеризовано пріоритети розвитку економіки України у повоєнний період, зроблено акценти на проблемах з людським потенціалом та його адаптації до нових викликів, а також пошуку нових шляхів реалізації економічного потенціалу країни.