(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
Розмір, склад і структура активів підприємства визначають його результативність і ефективність виробництва. Головна мета управління активами фірми полягає в забезпеченні достатнього їх розміру для нормального функціонування підприємства, а також в їх ефективному використанні. Якщо дебіторська заборгованість, готівка та запаси підтримуються на відносно низькому рівні, існує висока ймовірність банкрутства або нестачі коштів для ведення прибуткової діяльності. В той же час, часто в практиці підприємств виникає проблема зростання рівня дебіторської заборгованості, що нарощує ризики недоотримання засобів. Дані проблеми, на наш погляд, можуть бути вирішені через посилення контролю показників дебіторської заборгованості та визначенням оптимального її розміру. Аналіз звітності ДП «Новатор» показав суттєве зростання рівня дебіторської заборгованості у 2022 році за продукцію, товари, роботи, послуги, що вимагає посиленої уваги до керування цим видом заборгованості. Так, нами було проведено розрахунок оптимального розміру дебіторської заборгованості, враховуючи рівень можливих витрат, що залежать від дебіторської заборгованості; визначено оптимальний кредитний період для підприємства.