(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У роботі досліджено природоохоронні території транскордонного біосферного резервату (ТБР) «Розточчя» українсько-польського прикордоння, з метою їхнього використання для розвитку туризму. Зокрема, визначено можливості та розглянуто особливості ведення туристичної діяльності на природоохоронних територіях та встановлено значення туризму в структурі функціонування транскордонного біосферного резервату «Розточчя». Охарактеризовано наявний туристичний потенціал ТБР та проаналізовано об’єкти рекреаційної зони парків, з метою використання їх у туризмі. Досліджено міжнародний досвід популяризації туризму на природоохоронних територіях та можливості його імплементації в Україні та окреслено перспективи розвитку рекреаційної діяльності в межах ТБР «Розточчя». Встановлено, що розвиток туристично-рекреаційної галузі є пріоритетним на території ТБР «Розточчя». В буферних зонах резервату підтримується туристично-рекреаційна діяльність, спрямована як на зменшення туристичного навантаження на заповідну зону, так і на збільшення туристично-рекреаційної привабливості транзитної зони. Використання з цією метою ТБР «Розточчя», сприятиме розвитку в регіоні різних видів туризму, зокрема: екологічного, зеленого, агротуризму, пішохідного та велотуризму, а також культурно-пізнавального та ін. Перспективними у цьому аспекті є села Лелехівка, Верещиця, Ставки, Верхутка, Середній Горб, Лозина, Страдч, а також смт Івано-Франкове – Романівка та ін. Правильно спланована, функціонально регламентована і достатньо розрекламована мережа туристських маршрутів та екологічних стежок в охоронній зоні підніме туристичний рейтинг згаданих населених пунктів. Безперечною цінністю Розточчя є пішохідні, велосипедні туристичні маршрути та для прогулянок верхи на конях, у будь-яку пору. Загалом, це сотні кілометрів туристичних шляхів на українсько-польському прикордонні: десятки пізнавальних стежок, туристичних стежок та велосипелних маршрутів. Тому, Резерват має також вагоме значення для розвитку міжнародного туризму. Взаємне відвідування біосферного резервату сприятиме культурному зближенню та духовному взаємозбагаченню населення двох держав. У цьому і полягає важливе культурне та екогуманне значення транскордонного біосферного резервату «Розточчя». Встановлено, що розвитку туризму в межах ТБР «Розточчя» сприяє низка міжнародних проектів, зокрема, в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» департаментом екології та природних ресурсів спільно з польськими та українськими партнерами реалізовувався проєкт: «RoweLove Розточчя – разом незважаючи на кордони». Регулярно організовуються велопробіги «Центральним велосипедним маршрутом від Красніка до Львова», які обʼєднують сотні українських та польських велосипедистів. Отже, в межах транскордонного біосферного резервату «Розточчя» активно розвивається туризм, хоча, основним завданням біосферного резерватує є збереження біологічного різноманіття, біологічних ресурсів і їх стале використання, центральним елементом у розвитку та діяльності туризму у ТБР є наявність та розробка туристичних маршрутів, прокладання та маркування велосипедних трас та екологічних стежок, що також сприятиме формуванню значних соціально-економічних та екологічних переваг на Розточчі, загалом.