(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто сучасний стан розвитку готельно-ресторанного сектору Закарпатської області, що обумовлено природно-рекреаційним потенціалом регіону та активізацією внутрішнього і в’їзного туризму. Встановлено кількісні параметри функціонування ринку, які відображають структурні зміни та тенденції його розвитку за останні роки. З’ясовано, що скорочення кількості колективних засобів розміщення в Україні супроводжується відносною стабілізацією показників у Закарпатській області, що свідчить про підвищення ролі регіону на національному ринку. Наголошено на значенні фінансового аспекту діяльності готельно-ресторанних закладів, який визначає економічну активність громад і формування місцевих бюджетів. Підкреслено важливість аналізу податкових надходжень як інструмента оцінки ефективності управлінських рішень та інвестиційної привабливості територій. Констатовано високий рівень територіальної диференціації доходів та залежність сервісного ринку від транспортної доступності, туристичної привабливості та інфраструктури. Визначено важливі чинники формування якості готельного та ресторанного обслуговування. Розглянуто практичні аспекти управління сервісом на прикладі провідних готельно-ресторанних комплексів Закарпаття, таких як «Кілікія», «Дует Плюс», PIKUY та «Синевирський перевал». Встановлено ефективність інтегрованого підходу до організації сервісу, який поєднує комфорт, гастрономічні послуги, рекреацію та цифрові інструменти взаємодії з клієнтами. З’ясовано роль культурно-ідентифікаційних елементів у формуванні унікального «регіонального сервісного бренду». Наголошено, що системна інтеграція стандартів, технологій та локальних традицій сприяє підвищенню конкурентоспроможності регіону та формуванню стійкого позитивного іміджу Закарпаття. Підкреслено значення розвитку партнерських мереж та екологічно орієнтованих практик у сфері гостинності. Констатовано, що цифровізація сервісних процесів забезпечує оперативність, прозорість та контрольованість обслуговування.