(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Дослідження спрямовано на уточнення змісту корпоративної безпеки як багатовимірного явища, що поєднує економічні, правові, інформаційні, організаційні та соціальні аспекти, а також на виявлення шляхів підвищення її ролі у забезпеченні сталого розвитку аграрного сектору. У статті досліджено процеси інституціоналізації корпоративної безпеки в системі стратегічного управління аграрними підприємствами. Визначено, що корпоративна безпека є багатовимірною управлінською категорією, яка поєднує правові, економічні, організаційні, інформаційні та соціальні елементи, формуючи основу для стійкого функціонування підприємства в умовах зовнішніх викликів. Обґрунтовано, що інституціоналізація корпоративної безпеки передбачає її інтеграцію в усі рівні стратегічного менеджменту — від планування й організації до мотивації та контролю. Такий підхід сприяє формуванню єдиної системи ризик-орієнтованого управління, у межах якої безпека розглядається не як окрема функція, а як складова стратегічного потенціалу підприємства. Корпоративна безпека, вбудована у менеджмент, виконує роль стабілізуючого чинника, що забезпечує гармонійний розвиток господарської діяльності навіть за умов кризових або воєнних загроз. Запропоновано підхід, за яким корпоративна безпека виступає індикатором ефективності управління та здатності підприємства до адаптації в умовах динамічного середовища. Виявлено ключові ризики, притаманні аграрним структурам, серед яких — нестабільність правового середовища, уразливість логістичних ланцюгів, кіберзагрози, кадрові втрати та соціальна напруга у сільських громадах. Підкреслено, що в сучасних умовах цифровізації аграрного сектору корпоративна безпека охоплює також питання захисту даних, інтелектуальної власності, дотримання комплаєнс-вимог і репутаційної стабільності. Наголошено на необхідності впровадження міжнародних стандартів безпеки, зокрема ISO 28000, а також системи планування безперервності бізнесу (Business Continuity Planning, BCP), що забезпечують комплексну стійкість підприємства до внутрішніх і зовнішніх загроз. Розвиток культури корпоративної відповідальності, прозорості та етичних норм управління визначено як ключові умови підвищення довіри з боку інвесторів і партнерів. Результати дослідження мають практичне значення для вдосконалення управлінських рішень, підвищення ефективності корпоративного контролю та формування безпечного середовища розвитку аграрного бізнесу, яке поєднує економічну результативність із соціальною стійкістю.