(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена нестабільністю сучасного економічного середовища, трансформаційними змінами у логістиці та споживчому попиті, що потребує від торговельних підприємств підвищення ефективності управління та адаптивності до ринкових змін. Одним із ключових чинників конкурентоспроможності виступає людський капітал, який забезпечує інноваційність, операційну гнучкість та стабільність сервісу. Для підприємств торгівлі електронікою та побутовою технікою, де конкуренція відбувається як на рівні цін, так і на рівні сервісного обслуговування, особливого значення набуває формування системи управління, здатної поєднувати фінансово економічні та кадрові аспекти. Незважаючи на наявність наукових розробок у сфері управління підприємствами торгівлі, питання комплексного оцінювання ефективності управлінських рішень залишається недостатньо дослідженим. У більшості випадків система управління орієнтована на вирішення оперативних завдань і не враховує стратегічний потенціал персоналу як системоутворюючого елементу розвитку. Це зумовлює потребу у формуванні науково-практичного підходу до інтегрального оцінювання ефективності управління торговельними підприємствами. Метою дослідження є розробка та апробація методики оцінки ефективності управління торговельними підприємствами на основі поєднання фінансово-економічних і кадрових показників. Запропоновано інтегральний підхід, який охоплює аналіз динаміки доходів, чистого прибутку, активів і зобов’язань, а також показників кадрового забезпечення: продуктивності праці, рентабельності на одного працівника, чисельності персоналу та рівня його плинності. Для забезпечення порівнянності результати нормалізовано, що дало змогу розрахувати інтегральний показник ефективності управління. Результати дослідження, проведеного на прикладі провідних українських торговельних підприємств («Розетка», «Мойо», «Епіцентр», «Алло», «Комфі», «Фокстрот»), підтвердили, що найбільш стабільних результатів досягають компанії з узгодженою фінансово-кадровою політикою. Натомість висока волатильність інтегральних показників у ряді підприємств вказує на необхідність посилення кадрової політики та запровадження програм утримання персоналу. Зроблено висновок, що розроблена методика може використовуватися для комплексного моніторингу управлінської ефективності та є дієвим інструментом стратегічного розвитку торговельних підприємств.