(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена дослідженню роботизації як одного із ключових інноваційних інструментів розвитку міжнародної готельної та туристичної індустрії. У дослідженні розкривається зміст поняття «роботизація», розглядаються її сучасні напрями та особливості застосування у готелях світового рівня. Наголошується на актуальності тематики у контексті посилення глобальної конкуренції, нестабільності на ринку праці, змін у поведінці споживачів та активного впровадження цифрових технологій у сферу гостинності. Особлива увага приділяється аналізу різних видів робототехнічних рішень, що впроваджуються у діяльність готельних підприємств, таких як сервісні та логістичні роботи, інформаційні помічники, автоматизовані системи управління. Висвітлюються їх функції, переваги, а також вплив на підвищення рівня клієнтського сервісу, оптимізацію роботи персоналу та скорочення операційних витрат. На основі дослідження запропоновано практичні рекомендації щодо інтеграції роботизованих систем до операційної діяльності міжнародної готельної та туристичної індустрії. Рекомендації спрямовані на підвищення якості обслуговування, формування стійкого іміджу, посилення конкурентних позицій та адаптацію до викликів цифрової трансформації. Наприкінці наголошується на важливості комплексного та стратегічного підходу до впровадження роботизації у готельній та туристичній сфері. Окреслено перспективні напрями подальших досліджень, серед яких – адаптація робототехнічних рішень до культурних особливостей регіонів, дотримання етичних стандартів та розвиток нових моделей взаємодії «гість – робот». У статті застосовано наступні наукові методи – аналіз профільної літератури, систематизація та порівняння успішних кейсів міжнародних готельних брендів, метод аналогій, а також метод прогнозування, що дозволило глибоко вивчити сучасні тренди у сфері роботизації індустрії гостинності.