(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
Досліджено роль штучного інтелекту у трансформації омніканальних комунікаційних стратегій ритейлу. Розглянуто сутність омніканального підходу як ключового напряму розвитку сучасної торгівлі та обґрунтовано необхідність його поєднання з інтелектуальними технологіями. Установлено, що використання алгоритмів машинного навчання дозволяє здійснювати прогнозування попиту, виявляти ймовірність відтоку клієнтів, визначати індивідуальні схильності до купівлі та формувати персоналізовані пропозиції в режимі реального часу. Систематизовано основні інструменти штучного інтелекту та сфери їхнього застосування в омніканальних комунікаційних стратегіях ритейлу. Розглянуто три групи функцій, які ШІ концептуально виконує в омніканалі. У статті охарактеризовано практичний досвід зарубіжних і українських ритейлерів у впровадженні інструментів штучного інтелекту, а також висвітлено приклади їх застосування у персоналізації сервісу, управлінні ціноутворенням та оптимізації маркетингових кампаній. Доведено, що інтеграція ШІ у комунікаційні стратегії сприяє підвищенню ефективності бізнес–моделей, зростанню рівня лояльності споживачів та формуванню стійких конкурентних переваг. Узагальнено основні напрями подальшого розвитку використання ШІ в ритейлі, серед яких – удосконалення систем аналітики великих даних, інтеграція предиктивних моделей у CRM–системи та розширення можливостей автоматизації маркетингових процесів.