(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті досліджено потенціал блакитної економіки як нової парадигми сталого розвитку прибережних територій із акцентом на туристичний сектор. Концепція блакитної економіки включає не тільки вивчення впливу кліматичних та екологічних аспектів, вона також включає галузі, що пов’язані із традиційним використанням морських ресурсів: морський та прибережний туризм, рибальство, водні види спорту, транспорт, порти та логістика та інноваційні напрями (відновлювальна офшорна енергетика, аквакультура, морська біотехнологія та біорозвідка, глибоководний видобуток корисних копалин). Туризм у контексті блакитної економіки охоплює різноманітні напрями, серед яких прибережний, морський, екологічний та еногастрономічний туризм. Розглянуто ключові виклики та можливості інтеграції морського і прибережного туризму у стратегії сталого економічного зростання. Окреслено роль туризму як інструменту збереження водних екосистем, джерела зайнятості та соціального капіталу. Проаналізовано міжнародні практики та перспективи для України.