(untitled) (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розкривається актуальність формування інноваційних стратегій бізнес-маркетингу в умовах цифрової трансформації економіки та посилення конкуренції. Вказано, що традиційні моделі маркетингу втрачають ефективність, а підприємства потребують нових підходів, що інтегрують цифрові інструменти, інновації та адаптивне управління. Визначено наукову проблему — відсутність єдиних теоретичних основ для побудови ефективних інноваційних стратегій бізнес-маркетингу, що ускладнює стратегічну адаптацію до змін ринку. Здійснено аналіз актуальних досліджень українських та зарубіжних учених щодо інновацій, стратегічного управління, маркетингових стратегій і підприємницької діяльності, що дало змогу сформувати понятійно-категоріальну базу для дослідження. Розкрито зміст основних термінів: «інновація», «стратегія», «бізнес-маркетинг», «інноваційна стратегія» тощо. Особлива увага приділена визначенню інноваційної стратегії як управлінського інструмента, що забезпечує координацію інновацій у межах стратегічного розвитку підприємства. Автором обґрунтовано, що бізнес-маркетинг в умовах цифровізації є складною системою ринкової взаємодії, в якій інновації стають не лише інструментом залучення клієнтів, а й засобом формування нових конкурентних переваг. Встановлено, що ефективна інноваційна стратегія має міждисциплінарний характер і потребує інтеграції цифрових технологій, маркетингової аналітики, підприємницького мислення та стратегічного управління. У підсумку запропоновано авторське визначення процесу формування інноваційних стратегій бізнес-маркетингу та представлено логіко-змістову модель ключових категорій дослідження.