(untitled) (Development Service Industry Management, 2023)
У статті запропоновано методику оцінювання стану економічної безпеки підприємства із застосуванням інтегрального показника. Розрахунок інтегрального показника економічної безпеки промислового підприємства запропоновано проводити у наступній послідовності: 1) визначення функціональних компонент компонентів економічної безпеки промислового підприємства; 2) визначення індикаторів оцінки та їх вагомості; 3) встановлення порогових значень відповідних індикаторів та визначення їхньої значимості; 4) порівняння фактичних та нормативних значень індикаторів. Об’єктивізація рівня економічної безпеки промислового підприємства відбувається шляхом формування переліку відповідних індикаторів рівня економічної безпеки за її функціональними компонентами, які дозволяють працівникам служби економічної безпеки оперативно реагувати на потенційні загрози як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Інтегральний показник економічної безпеки складається з наступних функціональних складових: ресурсна, фінансово-економічна, організаційно-правова, управлінська, технологічна, інформаційна, кадрова, соціальна. Індикатори економічної безпеки, на відміну від звичайних економічних і соціальних показників мають більш високу «чутливість» і певним чином виконують сигнальну функцію щодо стану найважливіших сфер функціонування підприємства. Оскільки всі показники мають різну розмірність, то для повного аналізу вони приводяться до безрозмірної величини. При цьому використовується інформація про критичні (порогові) значення показників (після відображення значення 0,5 відповідало граничному значенню). Як порогові значення для показників таких функціональних компонент економічної безпеки як технологічна та фінансово-економічна безпека використовуються загальноприйняті у науковій літературі значення. Інші групи індикаторів функціональних компонент економічної безпеки є безрозмірними в межах від 0 до 1. Запропоновані індикатори функціональних компонент економічної безпеки можна поділити на дві групи: кількісні та якісні. Порівняльна оцінка фактичного та порогового значень індикаторів з урахуванням кількості та розміру лімітованих порушень індикаторів дає таку характеристику стану економічної безпеки: нормальний, передкризове, кризове, критичне, що власне відповідає режимам функціонування механізму забезпечення економічної безпеки промислового підприємства (резервний, раціональний, підвищеної активності та форсований). У статті наведено розрахунок інтегрального показника економічної безпеки на прикладі трьох промислових підприємств.