ФАЛЬСИФІКАЦІЯ ТА ХАРЧОВЕ ШАХРАЙСТВО ЯК КЛЮЧОВА ЗАГРОЗА БЕЗПЕЦІ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ - ПАХОЛЮК , Олена; ЯРОШЕВИЧ , Тетяна; БОЯРСЬКА , Інна (Development Service Industry Management, 2025)
Фальсифікація та харчове шахрайство є глобальною проблемою, що безпосередньо впливає на безпеку харчових продуктів, здоров’я споживачів та економічну стабільність продовольчого сектору. В Україні ці явища набувають особливої актуальності через складні ланцюги постачання, недостатньо розвинену систему контролю та обмежене використання сучасних технологій відстеження. У статті проаналізовано основні види харчового шахрайства, їхні економічні, соціальні, регуляторні та загрози для здоров’я, а також надано приклади як вітчизняних, так і міжнародних випадків. Окрему увагу приділено проблемам неправильного маркування та фальсифікації продуктів із «атрибутами довіри» (органічність, без ГМО, етичне виробництво), які ускладнюють контроль і підвищують ризики шахрайства. У роботі розглянуто сучасні підходи до запобігання харчовому шахрайству, включно з регуляторними заходами, технологічними рішеннями (ДНК-тестування, блокчейн), міжвідомчою співпрацею та роллю споживчих організацій. Наведено рекомендації щодо комплексного багаторівневого підходу до протидії фальсифікації продуктів в Україні, що включає коротко-, середньо- та довгострокові заходи для підвищення безпеки та прозорості продовольчого сектору.