МЕХАНІЗМИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У КРИЗОВИЙ ПЕРІОД - СКЛЯР, Лариса; ЄВТУШЕВСЬКА, Ольга; МАТВІЙЧУК, Максим; БОЯРЧУК, Денис; ЗАГОРА, Артем (Development Service Industry Management, 2025)
Розглянуто теоретичні засади механізмів фінансового менеджменту в умовах економічної кризи. Досліджено особливості їхньої трансформації під впливом зовнішніх та внутрішніх викликів. Визначено ключові інструменти адаптивного фінансового управління, спрямовані на збереження ліквідності, оптимізацію витрат та забезпечення інвестиційної стійкості. Зазначено значення цифрових технологій і новітніх фінансових рішень у підвищенні ефективності управлінських процесів. Доведено, що фінансовий менеджмент виступає важливим чинником формування конкурентних переваг підприємств у кризових умовах. Обґрунтовано специфіку застосування фінансових механізмів в Україні з урахуванням воєнних ризиків та завдань повоєнного відновлення. Визначено перспективи розвитку фінансового менеджменту як системного інструмента забезпечення стійкості бізнесу та інтеграції національної економіки у глобальний простір.