РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ: СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЛЮДЕЙ РОЗУМОВОЇ ПРАЦІ - ШЕЛУДЬКО, Вікторія (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто поняття раціонального харчування в сучасних реаліях війни в Україні як важливого чинника збереження здоров’я та покращення якості життя, особливо для людей, зайнятих в науковій сфері. У статті опрацьовано наукові роботи вітчизняних і зарубіжних учених, наведений літературний огляд по темі дослідження. Зроблено акцент на популяризацію здорового харчування у світі і в Україні. Проаналізовано сталий підхід закладів ресторанного господарства до формування нових харчових тенденцій серед клієнтів, який включає зменшення споживання продуктів тваринного походження, впровадження концепцій «zero west» і «local food». Вивчено питання підвищення ефективності розумової діяльності через збалансоване харчування. Визначено роль закладів ресторанного господарства як платформи, для впровадження інноваційних концепцій харчування, таких як функціональне харчування, страви з органічних продуктів та продуктів рослинного походження, а також впливу ресторанів у формуванні харчової культури сучасного суспільства, вибору і звичок споживачів. У статті висвітлено вплив стресу на харчову поведінку та попит на ресторанні послуги як у світі, так і в Україні. Надано рекомендації щодо раціонального харчування під час посилення розумового навантаження в умовах тривалого стресу для різних вікових груп населення. Висвітлено питання впливу вживання м'яса на еволюцію людського мозку. Наведені наукові дослідження щодо впливу рослинних дієт на здоров’я людини, описано рекомендації харчування веганів. Описано чинники, які вплинули на популяризацію рослинного харчування як в Україні так і у світі. Подальшим напрямком досліджень є вивчення ролі закладів ресторанного господарства у впровадженні локальних інгредієнтів та функціональних страв для підтримки населення в умовах повоєнної відбудови України.